1:18 Rallye modellek

Témák 1/18-as méretarányú modellek számára.
Dawe2
Felhasználó
Felhasználó

Re: 1:18 Rallye modellek

Olvasatlan hozzászólás Szerző: Dawe2 »

rally vasam nekem egyedül ez a VW Touareg

a fehér ford csak régen volt rally autó :razz:
Csatolmányok
20111224099.JPG
20111224099.JPG (2.05 MiB) Megtekintve 6711 alkalommal
20111224100.JPG
20111224100.JPG (2.4 MiB) Megtekintve 6711 alkalommal
20111224101.JPG
20111224101.JPG (1.71 MiB) Megtekintve 6711 alkalommal
"Akár azt hiszed, hogy képes vagy rá, akár azt, hogy nem, igazad lesz."
(Henry Ford)
Rospe
Új felhasználó
Új felhasználó

Olvasatlan hozzászólás Szerző: Rospe »

Hello !

Köszönöm az üdvözlést. :wave:
Nagyon jó kép ez is, mint a többi, művészi.
Sajnos nálam most a modellek "parkoló pályán" vannak, nem igen tudok foglalkozni velük,
vagy képeket csinálni róluk. - és ez így lesz még egy darabig, sajnos. :sad:
Így örülök, minden fotónak, amit megnézhetek a rallye vasakról.
frenchcarfan
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Kapcsolat:

Olvasatlan hozzászólás Szerző: frenchcarfan »

Stroker írta:
Rospe írta:Sziasztok !

Rátaláltam én is erre a topicra ezen a számomra új fórumon. :grin:
Ez az igazán nekem és gyűjteményemnek megfelelő hely itt. :!:

( Megörültem annak is, hogy egy számomra ismeretlen új rally gyűjtő kolléga is írogat ide : Nardi személyében.
És micsoda ötletes pasas, a szép Nardi kormány az avatarja. - stilszerű !
Aztán végigpörgettem a topicot és lám nem új kollégáról van itt szó, hanem már egy régóta jól ismert barát az, új néven. )
:smile:
Szia Peti!

Üdvözlet a rallys topikban is!

Ennek örömére egy új kép, hétvégén lőttem a két Maxiról:

Kép
[s110] imádom :-D Gyönyörűek :-D
Citroën - Creative Technology | Peugeot - Motion & Emotion | Renault - Drive to Change
http://www.frenchcarfan.hu
Stroker
Tag
Tag

Olvasatlan hozzászólás Szerző: Stroker »

( Megörültem annak is, hogy egy számomra ismeretlen új rally gyűjtő kolléga is írogat ide : Nardi személyében.
Aztán végigpörgettem a topicot és lám nem új kollégáról van itt szó, hanem már egy régóta jól ismert barát az, új néven. )
Szia Peti!

Üdvözlet a rallys topikban is!

Ennek örömére egy új kép, hétvégén lőttem a két Maxiról:

Kép
Being automotivated is not a crime.
frenchcarfan
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Kapcsolat:

Igen, igen :-D
Citroën - Creative Technology | Peugeot - Motion & Emotion | Renault - Drive to Change
Rospe
Új felhasználó
Új felhasználó

Olvasatlan hozzászólás Szerző: Rospe »

Sziasztok !

frenchcarfan
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Kapcsolat:

Stroker írta:
french-car-fan írta:
Stroker írta:
Nekem jobban terpeszt, persze az eredtik is, de ez egy kicsit sok, te csináltál vele valamit?
Nem nyúltam (még) hozzá. Az enyémen csak a BH keréknek nagy a dőlése, a JH elfogadhatóan áll.
Hátul jó, nekem elöl kéne állítani, de nem merek hozzányolni, nem tudom mi és hogyan tartja :-D Ha te leszdted, akkor mond meg légyszíves mi a megoldás :smile:
Stroker
Tag
Tag

french-car-fan írta:
Stroker írta:
Nekem jobban terpeszt, persze az eredtik is, de ez egy kicsit sok, te csináltál vele valamit?
Nem nyúltam (még) hozzá. Az enyémen csak a BH keréknek nagy a dőlése, a JH elfogadhatóan áll.
frenchcarfan
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Kapcsolat:

Stroker írta:
french-car-fan írta:
Nekem is akad egy http://www.hdf.vsg4.hu/viewtopic.php?f= ... dini#p1258

Imádom, szrintem mint modell nem rossz, arányosnak tűnik és végül is elég szép összeségében.
Az elülső plakett gondolkodóba ejtett...
Találtam igaziban is olyat amin elöl van, meg más modellnél illetve slotnál, aminek nincs köze a solidohoz.
Arányos, nem rossz, de az OttO-k mellett azért szembeötlő a kidolgozásbeli különbség. De nem is egy súlycsoport a két gyártó.

Az a baj, hogy az eredeti, 89-es rajtszámú RMC változatnál nem volt ott a tábla, így nem releváns, hogy máskor felszerelték az első lökhárítóra is.

Találtam még egy régebbi képet a gépemen:

Kép
Stroker
Tag
Tag

french-car-fan írta:

Imádom, szrintem mint modell nem rossz, arányosnak tűnik és végül is elég szép összeségében.
Találtam igaziban is olyat amin elöl van, meg más modellnél illetve slotnál, aminek nincs köze a solidohoz.
Arányos, nem rossz, de az OttO-k mellett azért szembeötlő a kidolgozásbeli különbség. De nem is egy súlycsoport a két gyártó.

Az a baj, hogy az eredeti, 89-es rajtszámú RMC változatnál nem volt ott a tábla, így nem releváns, hogy máskor felszerelték az első lökhárítóra is.

Találtam még egy régebbi képet a gépemen:

Kép
frenchcarfan
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Kapcsolat:

NARDI írta:
Stroker írta:
Gratula a Gordihoz! Nem mondhatni, hogy a Solido legszebb modellje, de méltó helye van a régebbi Renault rallyautók között. Az OttO-k mellett elsőre nem is tűnik fel (a fényszórókat leszámítva) annyira a modell kidolgozatlansága. Jobban megnézve természetesen előjönnek az elnagyolt részletek. Az RMC-s táblát hátra fogom tenni rajta, de a csomagtartón lévő táblát itthon sajnos nem tudnám megfelelő minőségben elkészíteni, mert színes matricát nem tudok szépen nyomtatni. Talán RCM Jani tud majd segíteni, úgy is van egy titkos tervem, amihez a segítségét szeretném a későbbiekben kérni.
Köszi! Nagyon örülök neki, mert mostanában már ez sem számít gyakori darabnak.
A plakettet én is hátrafabrikálom valahogy, de matrica ügyben én is a Janira hagyatkozom majd.
Öregem, ha tudnád, hogy nekem is mennyi "titkos" de megvalósítható projekt van a fejemben.... :-)
Egy részükről már beszéltem a Janival, más részüknél még csak az anyag gyűjtés fázisában tartok.
Van köztük magyar vonatkozású raligép, van köztük Safari Rallye és van szimplán kuriózum, ami csak szerelemből jut az ember eszébe.
Amennyiben olvastad már a Marokkó ralis R8 Gordini posztot, sejtheted, hogy azon töröm a fejem, miként lehetne eltüntetni a csíkokat....(?) :?: :???: :crazy:

Csatolmányok
3279125868_9d97c24bba.jpg
3279125868_9d97c24bba.jpg (131.22 KiB) Megtekintve 6697 alkalommal
IMGP0996.JPG
IMGP0996.JPG (108.24 KiB) Megtekintve 6697 alkalommal
NARDI
Tag
Tag

Olvasatlan hozzászólás Szerző: NARDI »

Stroker írta:
Gratula a Gordihoz! Nem mondhatni, hogy a Solido legszebb modellje, de méltó helye van a régebbi Renault rallyautók között. Az OttO-k mellett elsőre nem is tűnik fel (a fényszórókat leszámítva) annyira a modell kidolgozatlansága. Jobban megnézve természetesen előjönnek az elnagyolt részletek. Az RMC-s táblát hátra fogom tenni rajta, de a csomagtartón lévő táblát itthon sajnos nem tudnám megfelelő minőségben elkészíteni, mert színes matricát nem tudok szépen nyomtatni. Talán RCM Jani tud majd segíteni, úgy is van egy titkos tervem, amihez a segítségét szeretném a későbbiekben kérni.
Köszi! Nagyon örülök neki, mert mostanában már ez sem számít gyakori darabnak.
A plakettet én is hátrafabrikálom valahogy, de matrica ügyben én is a Janira hagyatkozom majd.
Öregem, ha tudnád, hogy nekem is mennyi "titkos" de megvalósítható projekt van a fejemben.... :-)
Egy részükről már beszéltem a Janival, más részüknél még csak az anyag gyűjtés fázisában tartok.
Van köztük magyar vonatkozású raligép, van köztük Safari Rallye és van szimplán kuriózum, ami csak szerelemből jut az ember eszébe.
Amennyiben olvastad már a Marokkó ralis R8 Gordini posztot, sejtheted, hogy azon töröm a fejem, miként lehetne eltüntetni a csíkokat....(?) :?: :???: :crazy:
Stroker
Tag
Tag

NARDI írta: Na kérem, időközben nekem is sikerült beszereznem ezt a 69-es Montés R8 Gordinit.
Ennek apropóján picit utánanéztem a versenyautónak.
Kutakodásom eredményre vezetett és egyben csalódottá is tett, mert egy kivitelezési hibára bukkantam.
Sajna a Solido nem figyelt eléggé a versenyplakettek elhelyezésére.
Elől a lökhárítón nem kéne fix, fémplakettnek lennie, miközben a modellen van.
Ugyancsak elől a csomagtartó tetején viszont volt egy versenyplakett matrica, ami a modellről hiányzik.
Végül az a plakett, ami a modellen hibásan elől, a lökösön van, annak valójában a hátsó lökhárítón volt a helye.
Szóval a Solidó összekeverte a fémplakett valódi helyét, úgyhogy aki korhű modellt szeretne, annak ezt javítania kell.
Mi több egy 1969-es Rallye du Monte-Carlo matricát is fel kell ragasztania a csomagtartóra.
Arról nem is beszélek, hogy sárga színű izzókat csavartak a lámpákba, amit eddig csak az OttO Mobile modelljei adtak vissza korhűen.
Gratula a Gordihoz! Nem mondhatni, hogy a Solido legszebb modellje, de méltó helye van a régebbi Renault rallyautók között. Az OttO-k mellett elsőre nem is tűnik fel (a fényszórókat leszámítva) annyira a modell kidolgozatlansága. Jobban megnézve természetesen előjönnek az elnagyolt részletek. Az RMC-s táblát hátra fogom tenni rajta, de a csomagtartón lévő táblát itthon sajnos nem tudnám megfelelő minőségben elkészíteni, mert színes matricát nem tudok szépen nyomtatni. Talán RCM Jani tud majd segíteni, úgy is van egy titkos tervem, amihez a segítségét szeretném a későbbiekben kérni. Az OttO nagyon ráérzett a sárga izzó kivitelezésére.

Kép

Kép
NARDI
Tag
Tag

NARDI írta:Ha már ennyit foglalkoztunk a Renault 8 Gordinivel, legyünk maximalisták és nézzük meg a másik Solido variánst is.
Ez a modell az 1968-as Rallye du Maroc (Marokkó rali) győztese, Jean-Pierre Nicolas - Jean De Alexandris párossal.
A gyári Renault 8-asok elvéreztek, #131 Jean Vinatier - Jean Todt páros kiesett motorhibával. Míg a #132 Robert Lacaze - Jean-Frédéric Klein páros csúnyán összetörte a versenyautót.
A modell összességében korrekt, de itt is vétett hibát a Solido. Nevezetesen azt, hogy a #71 győztes autón nem voltak Gordini csíkok, miközben a Solido ezeket ráfestette a modellre.
Ezt a hibát pl. az Eligor nem követte el az 1:43-as modellen.

Ezek a képek a Solido 1:18-asomat ábrázolják.

Következzenek a historikus fotók, amiken az igazi versenyautók láthatók.

Itt látni is, hogy a #71-es autón nincsenek Gordini csíkok.

Végül pedig a győztes.
EMBEREK!
MIÉRT NEM A FENTI SZÖVEG KÖZÉ KERÜLTEK A CSATOLT FOTÓIM?
NEM ÍGY SZERETTEM VOLNA, HOGY A SZÖVEG ALATT TORLÓDIK AZ ÖSSZES CSATOLT FOTÓ....
NARDI
Tag
Tag

Ha már ennyit foglalkoztunk a Renault 8 Gordinivel, legyünk maximalisták és nézzük meg a másik Solido variánst is.
Ez a modell az 1968-as Rallye du Maroc (Marokkó rali) győztese, Jean-Pierre Nicolas - Jean De Alexandris párossal.
A gyári Renault 8-asok elvéreztek, #131 Jean Vinatier - Jean Todt páros kiesett motorhibával. Míg a #132 Robert Lacaze - Jean-Frédéric Klein páros csúnyán összetörte a versenyautót.
A modell összességében korrekt, de itt is vétett hibát a Solido. Nevezetesen azt, hogy a #71 győztes autón nem voltak Gordini csíkok, miközben a Solido ezeket ráfestette a modellre.
Ezt a hibát pl. az Eligor nem követte el az 1:43-as modellen.

Ezek a képek a Solido 1:18-asomat ábrázolják.

Következzenek a historikus fotók, amiken az igazi versenyautók láthatók.

Itt látni is, hogy a #71-es autón nincsenek Gordini csíkok.

Végül pedig a győztes.
Csatolmányok
b7l9srid4c.jpg
b7l9srid4c.jpg (36.97 KiB) Megtekintve 6685 alkalommal
kepatmeretezes_hu_dsc05740.jpg
kepatmeretezes_hu_dsc05740.jpg (88.27 KiB) Megtekintve 6685 alkalommal
095_Renault 8 Gordini_Jean-Pierre Nicolas-Jean De Alexandris_Rallye du Maroc 1968.jpg
095_Renault 8 Gordini_Jean-Pierre Nicolas-Jean De Alexandris_Rallye du Maroc 1968.jpg (378.32 KiB) Megtekintve 6685 alkalommal
maroc68-3.jpg
maroc68-3.jpg (71.11 KiB) Megtekintve 6685 alkalommal
maroc68-nicolas-todt.jpg
maroc68-nicolas-todt.jpg (76.96 KiB) Megtekintve 6685 alkalommal
r8g-maroc1968-lacaze.jpg
r8g-maroc1968-lacaze.jpg (93.22 KiB) Megtekintve 6685 alkalommal
r8g-lacaze-maroc68.jpg
r8g-lacaze-maroc68.jpg (82.42 KiB) Megtekintve 6685 alkalommal
1968_ait_baha_rallye_du_maroc_01.jpg
1968_ait_baha_rallye_du_maroc_01.jpg (61.96 KiB) Megtekintve 6685 alkalommal
maroc68-r8g-nicolas-de-alexandris.jpg
maroc68-r8g-nicolas-de-alexandris.jpg (59.74 KiB) Megtekintve 6685 alkalommal
NARDI
Tag
Tag

Stroker írta:Kezdem a legkorábbi rally modellemmel:

Renault R8 Gordini - 1969 Rallye Monte-Carlo #89 Jean-Luc Therier / Marcel Callewaert, 1300 ccm, kb 100 LE, farmotor, RWD (Solido gyártmány):

Kép

Kép
Na kérem, időközben nekem is sikerült beszereznem ezt a 69-es Montés R8 Gordinit.
Ennek apropóján picit utánanéztem a versenyautónak.
Kutakodásom eredményre vezetett és egyben csalódottá is tett, mert egy kivitelezési hibára bukkantam.
Sajna a Solido nem figyelt eléggé a versenyplakettek elhelyezésére.
Elől a lökhárítón nem kéne fix, fémplakettnek lennie, miközben a modellen van.
Ugyancsak elől a csomagtartó tetején viszont volt egy versenyplakett matrica, ami a modellről hiányzik.
Végül az a plakett, ami a modellen hibásan elől, a lökösön van, annak valójában a hátsó lökhárítón volt a helye.
Szóval a Solidó összekeverte a fémplakett valódi helyét, úgyhogy aki korhű modellt szeretne, annak ezt javítania kell.
Mi több egy 1969-es Rallye du Monte-Carlo matricát is fel kell ragasztania a csomagtartóra.
Arról nem is beszélek, hogy sárga színű izzókat csavartak a lámpákba, amit eddig csak az OttO Mobile modelljei adtak vissza korhűen.
Íme a fotók: Az utolsó képet tessék nagyon figyelni :-)
Csatolmányok
r8g-1969-mc_01.jpg
r8g-1969-mc_01.jpg (100.66 KiB) Megtekintve 6701 alkalommal
r8g-1969-mc_02.jpg
r8g-1969-mc_02.jpg (33.89 KiB) Megtekintve 6701 alkalommal
r8g-1969-mc_03.jpg
r8g-1969-mc_03.jpg (59.79 KiB) Megtekintve 6701 alkalommal
r8g-1969-mc_04.jpg
r8g-1969-mc_04.jpg (30.5 KiB) Megtekintve 6701 alkalommal
r8g-1969-mc_05.jpg
r8g-1969-mc_05.jpg (36.68 KiB) Megtekintve 6701 alkalommal
r8g-1969-mc_06.jpg
r8g-1969-mc_06.jpg (26.02 KiB) Megtekintve 6701 alkalommal
D.A.C.I.
Felhasználó
Felhasználó
Kapcsolat:

Olvasatlan hozzászólás Szerző: D.A.C.I. »

Sziasztok!

Hoztam ide is pár képet... :oops: :angel:

Lancia 037 - Kyosho 1:18
d1.JPG
d1.JPG (504.8 KiB) Megtekintve 6704 alkalommal
d3.JPG
d3.JPG (570.33 KiB) Megtekintve 6704 alkalommal
d5.JPG
d5.JPG (588.64 KiB) Megtekintve 6704 alkalommal
c8.JPG
c8.JPG (526.53 KiB) Megtekintve 6704 alkalommal
c9.JPG
c9.JPG (455.5 KiB) Megtekintve 6704 alkalommal
frenchcarfan
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Kapcsolat:

Stroker írta:Renault 5 Maxi Turbo

A mára legendássá vált Group B versenyosztály 1983-ben váltotta fel az addigi csúcskategóriát, a Group 4-et, illetve a prototípusok számára kiírt Gr. 5-öt. A Gr. B szabályrendszere lehetővé tette az autógyáraknak a mondhatni kompromisszummentes rally célgépek kifejlesztését. A maximális töltőnyomás korlátozásának elvetése, a hi-tech alkatrészek és anyagok használatának megengedése, a korábbi szabályokhoz képest jelentősen kevesebb, mindössze 200 db-ban meghatározott homologizációs sorozat olyan autók kifejlesztése előtt nyitotta meg a kaput, melyek mind műszaki tartalomban, mind teljesítményben, mind sebességben messze felülmúlták az addigi versenygépeket. A gyárak nem sajnálták a Gr. B autók fejlesztésére a pénzt, a 300 LE feletti teljesítményű járművekben több olyan - akkor űrtechnikának számító - megoldás debütált vagy került tökéletesítésre, melyek közúti autókban csak évekkel később terjedtek el. Ilyen megoldás volt például a Lancia S4 kettős feltöltése, de az Audi összkerekes hajtásláncának finomhangolását is ide lehet venni (még a Gr. B megjelenése előtt rukkoltak elő vele a németek) A kategória ismertebb autói szinte kivétel nélkül minden rallyrajongó szívét megdobogtatják: Audi S1, Lancia 037, Lancia S4, Ford RS 200, Peugeot 205 T16, Metro 6R4… ebbe az illusztris társaságba beletartozik a bemutatásra kerülő Renault 5 Maxi Turbo is.

A Renault 1983-ban, az R5 Turbo Tour de Corse változatával indult versenybe - ha nem is a Gr. B csoportelsőségért, de a csoporton belül - a 2000 ccm alatti lökettérfogatú alosztály meghódításáért (a Gr. B-nek 4 alosztálya volt). Már az autó fejlesztésekor nyilvánvaló volt, hogy az alapmodell keskeny kerekei nehezen fognak megbirkózni a megnövelt – ám igazából a konkurensekhez képest nem kimagasló - motorteljesítménnyel (240 LE). A szélesebb kerekek alkalmazása magával vonta volna a hátsó nyomtáv növekedését is, ami viszont negatívan hatott volna a jármű úttartására. Ezért a gyár az alapmodell átdolgozásába fogott bele (gyári kód: 8221). Ennek a projektnek az eredménye lett a Renault 5 Turbo Maxi. A módosított konstrukció 1527 ccm, 350 LE-s, soros, négyhengeres, turbófeltöltéses motort kapott, mely az elődjéhez hasonlóan a hátsó tengely elé hosszában került beépítésre. A hátsókerékhajtás miatt a gyár elsősorban az aszfaltversenyekre hegyezte ki az autót. A szélesítés ellenére sikerült az önsúlyát a TdC változat 930 kg-járól 905 kg-ra lefaragni. Összesen 20 Maxit készített a gyár. A prototípust 1984-ben mutatták be a franciák, élesben 1985-ben debütált. Annak ellenére, hogy a Gr. B nagyágyúival szemben mind motorteljesítményben, aerodinamikában, hajtásmódban hátrányból indult, sikerült VB futamot nyernie vele Ragnottinak (Tour de Corse ’85, #3, Ragnotti / Thimonier). Ez egyben Ragnotti utolsó vb-s győzelme volt.
A Maxik sorsát a Gr. B betiltása pecsételte meg. Feledésbe azonban nem merült a típus, egyrészt mivel a piros-kék, Philips dekoros R5MT talán a legismertebb Renault rallye autó:

Kép

másrészt pedig a WSR keretein belül Ragnotti a TdC győztes(sel azonos dekorációjú) Maxival kápráztatja el a nézőközönséget:

Kép

Az OttO kétféle R5MT-t is kiadott 1:18-ban: Jeannot TdC győztes Maxija mellett a ’86-os TdC-n 2. helyen befutó Francois Chatriot / Michel Périn páros autója is szerepelt a kínálatukban:

Kép

Sikerült mindkettőt megszereznem :thumbup:

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép
Csodaszép :-D Imádom :-D :thumbup:
Stroker
Tag
Tag

Renault 5 Maxi Turbo

A mára legendássá vált Group B versenyosztály 1983-ben váltotta fel az addigi csúcskategóriát, a Group 4-et, illetve a prototípusok számára kiírt Gr. 5-öt. A Gr. B szabályrendszere lehetővé tette az autógyáraknak a mondhatni kompromisszummentes rally célgépek kifejlesztését. A maximális töltőnyomás korlátozásának elvetése, a hi-tech alkatrészek és anyagok használatának megengedése, a korábbi szabályokhoz képest jelentősen kevesebb, mindössze 200 db-ban meghatározott homologizációs sorozat olyan autók kifejlesztése előtt nyitotta meg a kaput, melyek mind műszaki tartalomban, mind teljesítményben, mind sebességben messze felülmúlták az addigi versenygépeket. A gyárak nem sajnálták a Gr. B autók fejlesztésére a pénzt, a 300 LE feletti teljesítményű járművekben több olyan - akkor űrtechnikának számító - megoldás debütált vagy került tökéletesítésre, melyek közúti autókban csak évekkel később terjedtek el. Ilyen megoldás volt például a Lancia S4 kettős feltöltése, de az Audi összkerekes hajtásláncának finomhangolását is ide lehet venni (még a Gr. B megjelenése előtt rukkoltak elő vele a németek) A kategória ismertebb autói szinte kivétel nélkül minden rallyrajongó szívét megdobogtatják: Audi S1, Lancia 037, Lancia S4, Ford RS 200, Peugeot 205 T16, Metro 6R4… ebbe az illusztris társaságba beletartozik a bemutatásra kerülő Renault 5 Maxi Turbo is.

A Renault 1983-ban, az R5 Turbo Tour de Corse változatával indult versenybe - ha nem is a Gr. B csoportelsőségért, de a csoporton belül - a 2000 ccm alatti lökettérfogatú alosztály meghódításáért (a Gr. B-nek 4 alosztálya volt). Már az autó fejlesztésekor nyilvánvaló volt, hogy az alapmodell keskeny kerekei nehezen fognak megbirkózni a megnövelt – ám igazából a konkurensekhez képest nem kimagasló - motorteljesítménnyel (240 LE). A szélesebb kerekek alkalmazása magával vonta volna a hátsó nyomtáv növekedését is, ami viszont negatívan hatott volna a jármű úttartására. Ezért a gyár az alapmodell átdolgozásába fogott bele (gyári kód: 8221). Ennek a projektnek az eredménye lett a Renault 5 Turbo Maxi. A módosított konstrukció 1527 ccm, 350 LE-s, soros, négyhengeres, turbófeltöltéses motort kapott, mely az elődjéhez hasonlóan a hátsó tengely elé hosszában került beépítésre. A hátsókerékhajtás miatt a gyár elsősorban az aszfaltversenyekre hegyezte ki az autót. A szélesítés ellenére sikerült az önsúlyát a TdC változat 930 kg-járól 905 kg-ra lefaragni. Összesen 20 Maxit készített a gyár. A prototípust 1984-ben mutatták be a franciák, élesben 1985-ben debütált. Annak ellenére, hogy a Gr. B nagyágyúival szemben mind motorteljesítményben, aerodinamikában, hajtásmódban hátrányból indult, sikerült VB futamot nyernie vele Ragnottinak (Tour de Corse ’85, #3, Ragnotti / Thimonier). Ez egyben Ragnotti utolsó vb-s győzelme volt.
A Maxik sorsát a Gr. B betiltása pecsételte meg. Feledésbe azonban nem merült a típus, egyrészt mivel a piros-kék, Philips dekoros R5MT talán a legismertebb Renault rallye autó:

Kép

másrészt pedig a WSR keretein belül Ragnotti a TdC győztes(sel azonos dekorációjú) Maxival kápráztatja el a nézőközönséget:

Kép

Az OttO kétféle R5MT-t is kiadott 1:18-ban: Jeannot TdC győztes Maxija mellett a ’86-os TdC-n 2. helyen befutó Francois Chatriot / Michel Périn páros autója is szerepelt a kínálatukban:

Kép

Sikerült mindkettőt megszereznem :thumbup:

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép
Stroker
Tag
Tag

Kép

Kép

Kép

Renault 5 Turbo - Team Calberson – #4 Jean Ragnotti / Jean-Marc Andrié - Tour de Corse (Rallye de France) 1980, nem értek célba

A versenyautó bázisát az utcai Renault 5 Turbo adta. Ennek prototípusát a ’78-as Párizsi Autószalonon mutatták be (gyári kódja 822 volt). A közönség tetszését azonnal elnyerte a középmotoros, hátsókerék hajtású, jelentősen kiszélesített, alu és kompozit karosszéria-elemekkel rendelkező autó. A rallye változat prototípusa (822-03) 1979-ben debütált a Tour of Italy-n Guy Frequelinnel a volánja mögött. Gyártása 1980. május 20-án indult meg az Alpine főhadiszállásán, a Dieppe-i üzemben, forgalomba 1980 júliusában került. Összesen 4987 db készült az utcai változatból.

A szóban forgó modell a második versenyén (egyes írások szerint az elsőn, mert a ToI-t nem veszik figyelembe) induló Gr. 4 specifikáció szerint épült R5 Turbót formázza meg. A volán mögött Ragnotti, a J1-ben megszokott navigátora, Andrié ült. Sajnos a generátor problémája miatt – az első versenyen történtekhez hasonlóan – nem értek célba az R5 Turbóval. A pech ellenére biztosak voltak benne a franciák, hogy kimondottan ütőképes rallye gépet hoztak össze. A sikerre nem is kellett sokáig várniuk, a típus 4. versenyén megnyerte Ragnotti a Monte-Carlo Rally-t. Majd innentől kezdve nem mindennapi sikersorozat vette kezdetét:

1981
Rallye de Monte Carlo (Ragnotti-Andrié)
Rallye de Yougoslavie (Krupa-Mytowski)
Hebros Rally (Ferjáncz-Tandari)
Rallye Lyon Charbonničres (Saby-Sévelinge)
Rallye de Lorraine (Saby-Sappey)
Rallye du Mont Blanc (Saby-Sappey)
Rallye du Var (de Meyer- Brezzo)
Bruno Saby – francia rallye bajnok

1982
Tour de Corse (Ragnotti-Andrié)
Rallye Skoda (Ferjáncz-Tandari)
Hebros Rallye (Ferjáncz-Tandari)
Rallye des Garrigues (Saby-Sappey)
Critérium Alpin-Behra (Thérier-Vial)
Rallye Terre de Provence (Chatriot-Peuvergne)
Rallye du Mont Blanc (Saby-Sappey)
Rallye des 1000 Pistes (Thérier-Vial)
Rallye de Biarritz (Thérier-Vial)

1983
Rallye Gunaydir (Tchoubrikov-Tchoubrikov)
Rallye du Danube (Ferjáncz-Tandari)
Hebros Rallye (Tchoubrikov-Tchoubrikov)
Rallye des Asturies (Ortiz-Minguez)
Rallye d’Antibes (Thérier-Vial)
Critérium Alpin-Behra (Saby-Williams)
Rallye Provence (Saby-Williams)
Ebben az évben a spanyol, francia, görög nemzeti bajnokságokban összesen 70 győzelem

1984
Critérium Alpin-Behra (Ragnotti-Thimonier)
Rallye du Mont Blanc (Ragnotti-Thimonier)
Tour de France automobile (Ragnotti-Thimonier)
Jean Ragnotti - francia rallye bajnok

1985
Tour de Corse (Ragnotti-Thimonier)
Rallye d’Ypres (Ragnotti-Thimonier)
Rallye Vida (Ferjáncz-Tandari)
Rallye du Touquet (Chatriot-Perin)
Rallye du Mont Blanc (Chatriot-Perin)
Tour de France automobile (Ragnotti-Thimonier)
Rallye d’Alsace (Ragnotti-Thimonier)
Rallye du Var (Chatriot-Perin)

1986
Rallye du Portugal (Moutinho-Fortes)
Tour du Portugal (Moutinho-Fortes)
Rallye de Pologne (Kumzic-Sali)
Rallye Corte Ingles (Sainz-Boto)
Rallye des Garrigues (Chatriot-Perin)
Critérium Alpin-Behra (Chatriot-Perin)
Tour de France automobile (Chatriot-Perin)
Rallye du Var (Chatriot-Perin)

A típust 1980-1986 között gyártották. Az utcai gépnek két változata volt: Turbo és Turbo 2. Ezek az árcédulát és pár kisebb változtatást nem számítva csak a belső térben tértek el egymástól. Mind a kettő 1397 ccm-es, sor 4-es, OHV vezérléses, 160 LE-s (6000 1/min-en), kéttárcsás kuplunggal szerelt motorral gördült le a gyártósorról, de a versenyváltozatok között léteztek eltérő teljesítményű variánsok is:

1982 – Cevennes – 200 LE
1983 – Tour de Corse – 240 LE
1985 – Maxi Turbo – 350 LE (Gr. B)

A legbrutálisabb változata - a Maxi Turbo - a legendás B csoportban indult, ám erről többet majd a következő bemutatóban.

További képek: az elődjével (R5A Gr.2)

Kép

Team Calberson (A310 - R5T - R5A):

Kép
Válasz küldése