Hmmm, az utóbbi napokban nézegettem az autómodellekkel kapcsolatos fórumokat. Nos, felötlött bennem a topic címe...
Igen, ez fordult meg az agyamban. Folytassam, vagy sem? A pláne az egészben, hogy nem a pénz, vagy valami hasonló az oka. Nem az, hogy XY modellgyártó termékeiben csalódtam, vagy megutáltam, vagy akármi. Vagy a család anyagi helyzete olyan mértékben rendült volna meg, hogy fel kellene adnom ezen hobbímat.
Nem, emberi tényező ami elveszi a kedvem. Hála jó istennek ez a fórum még mentes a többin tapasztalható "eszementségtől".
Kezdődött azzal, hogy egy (elnézést, nem tudok mást mondani rá) egy "lelkisérült" gyűjtőtársunk még tavaly valami eszement gyalázkodásba kezdett egy bizonyos gyártó, egy bizonyos termékével kapcsolatban. OK, egy részről volt oka a kesergésre, nem teljesen a szája ízének megfelelő változatban került a piacra ez a bizonyos modell. Ez gerjesztett benne egy fajta indulatot, a birtokában levő egyéb prémium márka korábbi beszerzésével és minőségi tapasztalataival kapcsolatban. Teljes részletek nem ismertek, csak az egyik fél részéről... Megmondom öszintén az említett (direkt nem megnevezett, nem szájíznek megfelelő) modell egy másik változatára magam is nagyon fentem a fogam, ami hálistennek meg is lett. Magam részéről nem sok kifogásolni valót találok benne, ma is ha rá nézek, jól eső melegség önti el a szívem és még most is bámulatba ejt. Valahogy feledtem gyűjtőtárs depressziós tüneteket mutató kirohanásait a neten. Aztán folytatódott egy személyes támadása egy közös ismerősünk ellen. Szintén nem tudok részleteket, nem is akarok. Az egyik érintett, gyalázot félt ismerem személyesen. Ismeretségünk ideje még nem jogosít fel arra, hogy barátnak nevezzem, ezért most tőle is elnézést kérek, ez nem az ő leminősítése. Ez az én egyéni dilim, a barát szónak nekem nagyon "mély" jelentése van. Nevezett gyűjtőtárssal a mai napig jó kapcsolatban vagyok, ki tudja, az idő akár barátsággá is változtatja, a mostani, mondjuk úgy "jó haveri" kapcsolatot. Mind azok mellett mondhatom "üzlettársak" is vagyunk és nekem sosem volt vele semmi féle vitás, vagy rossz száj ízt maga után hagyó "bizniszünk". Sőt reménykedem benne, hogy hamarosan ismét csapkodhatunk egymás tenyerébe, mint a jó lókupecek a vásárban. Gondolom tudja mindenki kiről van szó.
Na, mivel fogalmazzunk úgy tágította gyűjtői repertoárját és ennek hangot is adott a saját blogján, na ezek után ő is megkapta a magáét, leszedték róla a keresztvizet. Sértődött modellgyűjtő azóta is ha lehet egy-egy szúrást azért meg-meg próbál bevinni neki. Érintett fél, bölcsen, nem veszi fel a kesztyűt.
Most a legújabb, hogy hirdetési oldalon valaki fetesz egy modellt és segítve a jó üzletet keres hozzá egy profi képet. Ezzel nincs is baj. Csinált már bármelyikünk ilyet, tegyük a kezünket a szívünkre. Igaz?

Sőt, biztos vagyok benne, hogy zene, film, stb is került már winchesterünkre így-úgy. Na most, ha adott letöltött produktum gazdája szól, hogy:"-Te figyuzz, azt a bármit én csináltam, tulajdonkép az enyém", akkor annak kell az első reakciónak lenni, hogy "Kicsinyes+szánalmas=magyar...

" ???
Nos, jártam elég sokat külföldön, jelezném, hogy jó párszor hallottam ilyet, hogy magyar=tolvaj. Dögöljek meg ha azt mondom, hogy jól esett és nem próbáltam saját fajtám védelmébe kelni. Azért valljuk be, fent említett eset is ebbe a kategóriába is tartozhat... Persze, ilyenkor lehet ellentámadásba menni, hogy miért nem tesz rá vízjelet, meg stb. OK, de a tényt, hogy valaki más cuccával "ékeskedek", na ezen ez mit sem változtat. Furák vagyunk, ebben az esetben annak esnek neki, aki megemlíti, hogy az az izé az enyém. Tudtommal nem fenyegetődzőtt, csak jelezte. Azért kíváncsi lennék, ha a "kicsinyes+szánalmas=magyar" vélemény képviselőjének a zsebébe nyúlna egy ismeretlen és kivenne belőle mondjuk ne pénzt (az azért nagyon durva), hanem csak egy szem savanyúcukrot, akkor azt szó nélkül hagyná? Mert szerintem nem! Azt szerintem személyes sértésként, az aurája megsértéseként élné meg. Mert amúgy Ő, nem kicsinyes, szánalmas! Talán nem is magyar... Se baj, ez az eset azért okot ad a sérelmeink felmelegítésére és lehet ismét gyalázni a hülye modellgyártót, aki egy totál béna és szar és qrva drága modellt sózott rám, úgy hogy kicsavarta a kezét ez a modellgyártó és azt mondta, akkor is megveszed a modellem, ha tetszik neked, ha nem és pöttyös lesz a teteje, mert ezt neked meg kell venned! Nincs lehetőséged, jogod és semmi egyéb lehetőséged, hogy azt mond, OK, nem ilyen lovat akartam, bocs, de nem kell. Adjátok el másnak, hátha annak nem okoz gondot az előbb említett tulajdonság... Nem, benne marad a tüske, hogy a fél világ összeesküdött ellen, rohadt németek, rohadt kínaiak és mindenki rohadt... Na és ez generálja, hogy ismét szurka piszkálja korábbi üzlettársát, cikizze aki a modelljeit profin fotózót, vagy azokat akik bár milyen hupilila színű modellt mernek venni. Mert az szerinte ocsmány szín.
Na, abba hagyom, mert előbb-utóbb elragadnak az indulatok és én is az ő hibájába esek. Szóval a fenti "eseménysorozaton" tűnődtem szabadidőmben. Kell nekem modellt gyűjteni? Mire jó ez? Imádom az autókat, hajókat, repülőket (nagyon korlátozottan a vonatokat is), örömet okoz, ha már igaziban nem is, de kicsiben be tudok szerezni belőlük egyet-egyet. Ember vagyok én is, ha egy ilyet be tudok szerezni, megosztom örömöm mással is. Persze lehet ezt dicsekvésnek is venni, de komolyan nem annak szánom. Én tényleg örülök egy egyszerűbb, de számomra áhított modellnek is, vagy egy hiper szuper ritkaságnak is. Igen, szégyellem magam, de örömet okoz az is, hogy egy ilyen jövevényről, a magam hülye stílusában írok (jó) pár oldalt. De most komolyan mondom, elbizonytalanodtam. Olyasmit szeretnék beszerezni, ami eddigi profilomtól elüt. Szép reményű terveim voltak, hogy milyen frankó írást kanyarítok belőle. Vagy még sem? Nem, mert esetleg megkockáztatom, hogy én is pellengérre kerülök, mert nem úgy gondolkodom, mint "mindenki". Érdekes ez a dolog. 47 leszek nem sokára, emlékeim vannak 1990 előttről, akkor is azzal volt a gond, hogy nem mindenki ugyan úgy gondolkodott. Akkor most megyünk visszafelé, vagy mi van? Na mind egy, a politizálásból ennyi...
Szóval gyűjtsek tovább, vagy sem? Megkockáztassam, hogy magam is céltábla leszek? Szívem szerint én azért gyűjtenék tovább. Még mindig oda vagyok az autókért, még a kicsikért is.