Na újra kedvet kaptam egy bemutatóhoz.
A bemutató tárgya: Minichamps 1992 McLaren Honda MP4-7 #1 - Ayrton Senna
Labdacs említette egyszer, hogy nem kedveli igazán a diecast Forma 1-es gépeket, mert a mérethez képest nehéz és vastag fémlemezek nem adják vissza az eredeti autó könnyűségét. Nos, ezzel csak egyetérteni tudok, a karosszéria vastagnak és nehéznek tűnik, a modellen a keréken kívül semmi nem nyitható/mozdítható. Összességében azonban egy nagyon szép, letisztult, egyszerű versenyautó formánk van, gyönyörű festéssel, amit még a benne csücsülő Senna figura is feldob.
Magáról az autóról és a versenyről:
az 1992-es British Grand Prix július 12-én indult Silverstone-ban, 10-én és 11-én bemelegítő és időmérő körökkel. A futamot Nigel Mansell barátunk nyerte, egy feltörekvő ifjú német, valami Schumacher a negyedik, Senna pedig...kiesett. Az 52. körben eltört a váltója, és feladta a versenyt. A "legenda szerint" 1 méteres távban ugyanott állt le az autója, mint tavaly ugyanitt, 1991-ben, amikor az utolsó körben egyszerűen kifogyott a benzine (még így is negyedik lett , mert a négyes élmezőny annyira elhúzott a többiektől). Igen szép jelenet amikor a győztes Mansell megáll mellette, Senna felmászik a kocsijára, és az angol elviszi a célvonalig (
http://www.youtube.com/watch?v=OiG7vNlmp5c ) Ez a kombó, azaz a Williamsen kuporgó Senna egyébként szintén létezik a Minichamps kiadásában.
Nade visszatérve a 92-es évhez, és a Silverstone-i futamhoz, a két McLaren-en felfedezhetünk némi furcsaságot. Amikor először kezembe került a modell maga, egyáltalán nem értettem, miért tűntek el a Marlboro feliratok. Helyette hasonló betűtípussal McLaren szerepel. Ezt valami ordas Minichamps hibának könyveltem el, majd úgy gondoltam, a cigaretta reklámozás változó rendeletei miatt már nem lehetett rátenni, esetleg a Minichamps és a Marlboro nem egyezett meg rendesen. El voltam kenődve. Az eBay-en kaphatóak erre a modellre transkit-ek, matricák a Marlboro-kinézet visszaállítására, el is kezdtem nézegetni őket aztán...
...még jó hogy elkezdtem kutatni a versenyeket. Mert belefutottam egy érdekes ritkaságba, amitől az autómat hirtelen értékesnek és egyedinek tekintem. Igen, valamiért a Silverstone-i futamra mindkét autó McLaren fóliát kapott. Az egész szezonban Silverstone előtt és utána is Marlboro felirattal futott mindkét autó, Senna #1 és Gerhard Berger #2, a tesztnapon, június 11-én azonban felkerültek az eltérő matricák. Az évben egyetlen más futamon sem fordult ez elő, és csak valami helyszíni obskurus cigarettareklám-tiltásra tudom fogni a dolgot. Mindenesetre azonnal elfelejtettem az átmatricázást, így a modell egyetlen konkrét verseny valós képe marad, és még jobban örülök neki.
Magában az autóban V12-es 'Honda RA122-E' kódjelű motor dolgozott, és ez volt az első szezon, ahol félautomata váltót vetettek be, ahol a mechanikus kuplungot elektromos szenzor váltotta, így a pilótának nem kellett többé felengednie a gázpedált váltáshoz. Ez az utolsó év amikor a McLaren Honda motorral fut, a Honda 88-92 közt látta el motorral, majd egy időre kivonult a Forma 1-ből. Az 1993-as McLaren MP4-8-ban már 'Ford HBD7 3.5 V8'-as motor dolgozik, ráadásul nem is a Forma 1-re kihegyezett példány.
(a képek az egész szezonból származnak, de hatalmas szerencsével vannak július 11-12-ei képek is, ahol a különbség jól látható)
Edit: most látom, hogy még Senna és Berger sisakjáról is letakarították a Marlboro-feliratot. Ez a modell figuráján is hitelesen szerepel.